آشنایی با سیستمهای شینگن
سامانه های شینگن – زمانی که فرد جهت اخذ ویزای شینگن اقدام می کند اطلاعات او در چندین سامانه مجزا ثبت می شود. در این مقاله قصد معرفی و بررسی آن ها را به صورت جداگانه داریم. شاید از خود بپرسید شناخت و داشتن آگاهی در خصوص این سامانه ها چه اهمیتی داشته و چه کمکی به شما می تواند بکند؟
در خصوص پاسخ به سوال بالا باید گفت داشتن اطلاعات در خصوص این سامانه ها زمانی مفید واقع خواهد شد که اگر خدایی نکرده ویزای شینگن شما ریجکت شد هیچ فرد سودجو و یا کلاه برداری امکان استفاده سوء از عدم آگاهی شما را نداشته باشد.
افرادی که ویزای شینگنشان ریجکت شده باشد حداقل یکبار اسم این سامانه ها به گوششان خورده است. در چنین مواقعی افرادی به شما پیشنهاد های متفاوتی می دهند. به عنوان مثال: یک فرد سودجو به فردی که در دریافت ویزای شینگن ناموفق بوده و ویزای او ریجکت شده است پیشنهاد می دهد که در ازای پرداخت هزینه ای می تواند اطلاعات فرد را از سامانه های مربوطه پاک خواهد کرد.
در صورتیکه فرد در خصوص سامانه های مرتبط آگاهی داشته باشد و بداند که هر کدام از سامانه ها دقیقا چه فعالیتی را انجام می دهد، خواهد دانست که رفع ریجکتی ویزای شینگن به هیچ وجه و با پرداخت هیچ هزینه ای امکان پذیر نخواهد بود. بنابراین با جمع آوری اطلاعات و کسب آگاهی از به دام افتادن چنین افراد سودجویی جلوگیری کنید.
این سامانه ها عبارت اند از :
- VIS
- SIS
- EURODOC
سامانه اطلاعات ویزا (Visa Information System (VIS
یکی از سامانه های شینگن سامانه VIS است. در واقع سامانه VIS یک پایگاه داده ای است که اطلاعات بیومتریک (انگشت نگاری، عکس برداری و کلیه اطلاعات متقاضی ویزا) افراد و همچنین تمامی درخواست ویزای شینگن وی در آن ذخیره می شود. این اطلاعات در اختیار افسران ویزا در تمامی مرزهای حوزه شینگن جهت بررسی اینکه آیا فرد متقاضی تاکنون به آن کشور سفر کرده است یا خیر، قرار می گیرد.
قردی که برای اولین بار متقاضی ویزای شینگن است، جهت ثبت اطلاعات خود در سامانه VIS باید به نزدیکترین کنسولگری اتحادیه اروپا مراجعه کند. شایان ذکر است که اطلاعات فرد به مدت 5 سال و بعد از اتخاذ تصمیم در خصوص اعطا و یا عدم اعطا ویزای شینگن در سامانه VIS ذخیره می شود.
پایگاه مرکزی VIS در شهر استراسبورگ فرانسه قرار دارد و همچنین یک پایگاه جهت پشتیبان گیری از این اطلاعات در اتریش فعال است.
در سامانه VIS اطلاعات فرد به دو صورت شناسایی و تائید بررسی قرار میگردد. برای هر دو مورد، بررسی توسط سیستم تطبیق بیومتریک و به صورت جداگانه انجام میشود.
- مرحله شناسایی
این مرحله شامل تطابق اثر انگشت موجود در سامانه VIS با اثر انگشت فرد مراجعه کننده به حوزه شنگن است. این مرحله تنها 10 دقیقه زمان می برد. شایان ذکر است پس از وارد شدن اطلاعات فرد در سامانه VIS، به تدریج پس از گذشت زمان کوتاهی این اطلاعات وارد تمامی کنسولگریهای ملی و براساس منطقه منتشر میشوند.
- مرحله تائید
این مرحله که چند ثانیه بیشتر زمان نمی برد تائید صحت اطلاعات فرد است. در این مرحله یک بررسی کلی اطلاعات متقاضی در منطقه مرزی انجام می شود. به این منظور اثرانگشت فرد اسکن شده و تمامی اطلاعات مربوط به سابقه بیومتریک فرد برای آفیسر به نمایش در می آید.
این سامانه در تاریخ در تاریخ ۲۰ نوامبر ۲۰۱۵، مورد استفاده تمامی کشورهای عضو پیمان شینگن و همچنین کشورهای مرتبط با این پیمان قرار گرفت. تا تاریخ ۲۹ فوریه ۲۰۱۶ اطلاعات سامانه VIS در اختیار تمامی کشورهای حوزه شنگن قرار گرفت. در حال حاضر حدود 70 میلیون درخواست ویزا شینگن و اطلاعات بیومتریک افراد در این سیستم ثیت و ذخیره شده است.
سامانه اطلاعات شینگن (Schengen Information System (SIS
یکی دیگر از سامانه های شینگن، سامانه اطلاعات شینگن (SIS) است. این سامانه یک پایگاه اطلاعاتی دولتی است که به وسیله کمیسیون اروپا اداره می شود. هدف ایجاد این سامانه پیدا کردن اطلاعات افراد متقاضی با اهداف کنترل مرزها، امنیت ملی و اجرای قانون برای 31 کشور اروپایی است. به طور ساده تر می توان گفت این سامانه با هدف شناخت و جلوگیری از ورود مجرمان به حوزه شینگن تاسیس شده است. شایان ذکر است اطلاعات سامانه اطلاعات شنگن (SIS) بر اساس قانون هر کدام از کشورهای عضو اتحادیه اروپا دریافت و ذخیره می شود.
بیش از ۴۶ میلیون اسناد ورودی با نام “هشدار” در SIS وجود دارد. هشدارهای شخصی حدود ۱٫۹ درصد از پایگاه داده را تشکیل می دهد. هر کدام از این هشدارها شامل اطلاعاتی از قبیل: نام، تاریخ تولد، جنسیت، ملیت، نام مستعار، سلاح یا تاریخ خشونت، دلیل هشدار و اقداماتی که باید در صورت مواجه شدن با آن صورت گیرد، شامل میشود. قابل ذکر است اطلاعاتی چون نشانی ورودی های مسافرین و خروج از منطقه شنگن در سامانه SIS ثبت و ذخیره نمی شود.
کشورهای عضو SIS
اطلاعات ذخیره شده در سامانه SIS در اختیار تمامی کشور های عضو اتحادیه اروپا قرار می گیرد. 5 کشور اصلی که در این سامانه شرکت کرده اند عبارت اند از: فرانسه، آلمان، بلژیک، هلند و لوکزامبورگ. پس از ایجاد این سامانه 21 کشور دیگر (اسپانیا، پرتغال، ایتالیا، اتریش، یونان، فنلاند، سوئیس، سوئد، دانمارک، ایسلند، نروژ، استونی، جمهوری چک، مجارستان، لتونی، لیتوانی، مالت، لهستان، اسلواکی، اسلوونی و لیختن اشتاین) به آن پیوستند که از این 21 کشور 4 تای آن ها (ایسلند، لیختن اشتاین، نروژ و سوئیس) جز اتحادیه اروپا نیستند.
سامانه اطلاعات شینگن (European Dactyloscopy System (EURODOC
از دیگر سامانه های شینگن، می توان به سامانه European Dactyloscopy و یا Eurodac اشاره کرد. در واقع سامانه Eurodac سامانه ای است که اثر انگشت تمامی افراد 14 سال به بالا را که متقاضی پناهندگی هستند را با هدف شناسایی پناهجویان در مرزهای مختلف شینگن، ثبت و ذخیره می کند. پس از آنکه اثر انگشت متقاضی پناهندگی ثبت شد، اطلاعات شخصی فرد به صورت دیجیتال به یک واحد مرکزی در هیئت اروپایی ارسال میشود و به طور خودکار در دسترس تمامی کشورهای همپیمان شینگن قرار می گیرد. این فعالیت سامانه Eurodac باعث می شود که مقامات بدانند آیا پناهجویان در حال حاضر برای پناهندگی در یکی از کشورهای عضو شینگن اقدام کردهاند و یا خیر؟
سیستم EURODOC در سال 2001 فعالیت خود را آغاز کرده و علاوه بر تمامی کشور های عضو اتحادیه اروپا، سه کشور سوئیس، نروژ و ایسلند در این سامانه عضو هستند.